Szóróanyagok

A szórásos tisztítás során az alábbi szórási anyagokat lehet használni a szennyeződések, bevonatok eltávolításához. Fontos azonban kiemelni, hogy minden esetben a felület típusa, valamint állapota alapján kerül kiválasztásra a megfelelő szórási anyag.

Szilika homok:

Az egyik leggyakrabban használatos szórási anyag. A homok szemcséi a nagy sebességnek köszönhetően hatékonyan távolítja el a régi festéket, réteget, korróziót, rozsdát és a további szennyeződéseket is.

Üvegszemcsék:

Az üvegszemcsék tisztításra és felület előkészítése is alkalmazható. Kisebb környezeti hatással rendelkezik, mint a szilika homok, valamint kevesebb por is keletkezik használata során.

Alumínium-oxid: 

Széles körben alkalmazott szórási anyag. Ebben az esetben nem azonos, hanem különböző méretű szemcsék állnak a rendelkezésünkre, amelyek hatékonyan távolítják el a rozsdát, valamint alkalmazhatóak még a felület simítására és különböző tisztítási feladatokra is.

Acélszemcsék:

Az acélszemcsék igen erőteljesen távolítják el a felületről a rozsdát, festéket, szennyeződéseket. Elsősorban fémfelületek előkészítéséhez szokták alkalmazni.

Garnet:

Közepes keménységű szórási anyag, amellyel hatékonyan lehet tisztítani fém és fafelületeket, továbbá betont is.

Kerámia szemcsék:

A kerámia szemcsék könnyen irányítható szemcsék, amellett, hogy egy közepes keménységűek. Ezáltal számos felületre használhatóak.

Kvarcszemcsék:

Nagyszerűen alkalmazhatóak a felületek tisztítása mellet a fényezésre is. Gyakran használják műanyag, üveg felületek előkészítéséhez.

Szárazjég:

Ennek a szórási technikának alapja a szemcse szórás. Előnye a szárazjégben rejlik, mivel az nem tartalmaz vizet valamint az elvégzett munka után nem keletkezik szennyeződés és visszamaradó szóróanyag sem.

Kukorica granulátum:

Kiválóan alkalmazható fémeken, műanyagon, falazatokon, üvegszálas termékeken is. Ennek a szóróanyagnak a jellegzetessége, hogy a kukoricacsutka fás részéből készül, így egy nagy keménységű, jó nedvszívó és nagyszerű áramló képességű anyagot kapunk. Alkalmazása során nem roncsolja a kezelt felületet.

Dióhéj granulátum:

Ez a szóróanyag aprított dióhéjból készül, amely egy puha és éles, így kifejezetten érzékeny területek tisztítására alkalmazható.